Vinstlinjer: Många spelautomater låter dig välja vinstlinjer som du vill använda dig av. En vinstlinje kan vara både diagonal och vågrät, men den kan egentligen se ut hur som helst. Linjerna är de du satsar pengar på för vinnande kombinationer. Bonusspel: Har din spelautomat ett bonusspel finns ett minispel integrerat i spelautomaten. Bonusspelet aktiveras av tre scattersymboler och ger vanligtvis vinster eller free spins.

Autoplay: En funktion som låter dig snurra antingen ett förutbestämt antal gånger eller tills du förlorat eller vunnit en viss summa pengar. Demospel: Majoriteten av alla spelautomater erbjuder ett demospel som du kan använda dig av för att testa på spelet, utan att du behöver satsa och riskera dina egna pengar. I demo-versionen kommer du att få använda dig av låtsaspengar, vilket även genererar låtsasvinster. Jackpot: Jackpoten är den största vinst en spelautomat kan dela ut och den kan antingen vara fast eller progressiv, där det sistnämnda innebär att beloppet växer i takt med att spelare lägger sina insatser. Alla spelautomater har förvisso en maxvinst, men jackpottar erbjuder oftast belopp på miljontals kronor!

Myntvärde: I en spelautomat kommer du inte bara att använda dig av dina egna pengar, utan du kommer även att få bestämma vilket myntvärde som dina spelmynt ska vara värda. Det vanligaste är att du kan välja mellan 2-10 olika alternativ. Tittar vi t.ex. på många av de spel som är framtagna av NetEnt hittar du vanligtvis 10 olika myntvärden. Väljer du ett myntvärde på 3 kommer dina mynt att multipliceras tre gånger om för att ge en högre totalinsats på vinstlinjerna.